Civieltechnisch werkvoorbereider


Functieomschrijving

Als Werkvoorbereider in de Civiele techniek speel je een grote rol in het traject dat aan de bouwwerkzaamheden voorafgaat. Je bent namelijk nauw betrokken bij de planning. Je stelt van het begin tot en met het einde van een bouwproject vast wat er moet gebeuren en zorgt voor de organisatie en planning van de werkzaamheden, de werklieden en materiaal op de bouwplaats. Ook tijdens de bouw ben houd je constant toezicht op het project, om te zorgen dat zich geen vertraging voordoet of dat er sprake is van kosten overschrijding.

Het takenpakket van de Werkvoorbereider is mede afhankelijk van de grootte van de organisatie waarvoor hij werkt. In grote bouwbedrijven is het werk vaak over meerdere functies verdeeld. Het kan dan zijn dat je als Werkvoorbereider aan de slag bent ,maar soms ook alleen als calculator. Bij kleine bedrijven zijn deze functies vaak samengevoegd tot een functie.

Over het algemeen ben je bezig met het controleren, toetsen en aanpassen van werktekeningen van onderaanemers en leveranciers. Je bepaalt wat de meest effectieve werkmethoden zijn, berekent en verzorgt de bestellingen en inkoop van materialen, bewaakt de projectplanning en stelt de deelschema's op. Een belangrijke taak van de Werkvoorbereider is het in de gaten houden van de voortgang en de kosten op de bouwplaats. Verder onderhoud je contacten met het uitvoerende personeel op de bouwplaats en ben je de schakel tussen de externe contacten en dit uitvoerende team. Als Werkvoorbereider in de civiele techniek ben je dus veel bezig met onderhandelen en vergaderen en zit je vaak op kantoor.

De werkvoorbereider is verantwoordelijk voor en tijdens het voortraject van bouwkundige projecten. Er wordt gezorgd dat er voldoende materieel en personeel op de bouwplaats aanwezig is tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Tijdens de uitvoering houdt de werkvoorbereider de voortgang van de werkzaamheden in de gaten. Tevens houdt hij contact met onderaannemers en stuurt bij wanneer nodig.

Plaats in de organisatie

De werkvoorbereider legt verantwoording af aan de projectleider.

Functie-eisen

  • MBO+ of HBO werk en denk niveau
  • Communicatief ingesteld
  • Technische kennis
  • Kennis van bestekken
  • Kennis van tekeninglezen