Constructeur (bouw)


Functieomschrijving

De Constructeur gaat doorgaans verder waar het werk van de architect of ontwerper ophoudt. Hij bekijkt hoe het gebouw gerealiseerd kan worden en vertaalt het (artistieke) ontwerp naar een ontwerp waarmee gewerkt kan worden.

De Constructeur moet eerst bepalen hoe het ontwerp in elkaar zit en het skelet van de constructie vormgeven. Als dit basismodel geschetst is, gebruikt de Constructeur allerlei wiskundige berekeningen om o.a. te bepalen hoeveel ruimte er tussen de verschillende onderdelen van het skelet kan zitten, hoe dik de onderdelen moeten zijn om de constructie te kunnen ondersteunen en hoeveel kracht er op het gebouw komt te staan. Hij berekent precies hoe een ontwerp omgezet kan worden in een werkbaar project.

Een Constructeur werkt vaak samen met andere Constructeurs bij het maken van de berekeningen. Eventueel kan hij leiding geven aan een team Constructeurs of tekenaars en controleert hij alle berekeningen.

De bouwtekening die de Constructeur uiteindelijk aflevert moet precies uitgevoerd worden. Het zal voorkomen dat architecten of ontwerpers concessies moeten doen en hun ontwerp enigszins aanpassen omdat het (volgens de berekeningen van de Constructeur) anders niet gerealiseerd kan worden.

Plaats in de organisatie

De constructeur legt verantwoording af aan de hoofd constructie of hoofdbedrijfsbureau.

Functie eisen

  • MBO+ of HBO werk en denk niveau
  • Technische kennis
  • Kennis van bestekken
  • Kennis van tekeninglezen
  • Wiskundig onderlegt